Träningspass

Träningsplan för ett halvår

Den här träningsplanen baseras på 2 träningar i veckan och det kan vara bra att man rekommenderar spelarna att själva springa en gång i veckan utanför de två träningstiderna.

Ålder: 13+

Januari

Att inleda säsongen med hård fys och är inget som uppskattas av dina spelare, det är inte heller värt att slösa tid på i ett kallt januari. Utnyttja istället tiden för att få ihop och höja den positiva känslan i truppen. Roliga övningar med mycket fart är alltid ett vinnande koncept. Genom det här får man också en bra grund i konditionen innan det tyngre arbetet börjar.

Träningsvecka 1:
Roligaste övningarna + Spel
Kör de övningarna som din trupp tycker är roligast och kombinera med mycket spel på liten plan. Här får vi bra tempo, mycket avslut och något spelarna älskar.

Träningsvecka 2:
Teknik (Pass, skott, driva, utmana) + Spel
Passa på att höja tekniken i laget, träna på att förbättra passningar, skotteknik och att driva med boll eller utmana försvarare. Avsluta sen med mycket spel. Här är tips på några övningar: Tikkitakka, Ormpass 2.0, Pass med flytt, Kvadratpass, Avancerat driv med boll och fler teknikövningar kommer under januari 2019, håll utkik här.

Träningsvecka 3:
Teknik (Pass, skott, driva, utmana) + Spel
Fortsätt att fokusera på att höja tekniken och ta in det ni har lärt er i spelövningar. Försök få spelarna att öka tempot i det de gör och få dina spelare att våga utmana sin motståndare och försöka dribbla av hen. Tips på övningar: Boxplay, Två lag, Arsenal, Trollenäsaren, Pass med avslut och som komplement när man har många på träningarna, Teknikbanan.

Träningsvecka 4:
Utmana + Anfall + Spel
Ibland kommer man tidigt igång och man får en extra vecka i januari, då kan det vara bra att samla ihop allting man kört de senaste två veckorna och avsluta med en riktigt bra anfallsträning. Här ska spelarna skjuta så mycket som möjligt och våga dribbla så mycket som möjligt. Tips på övningar: Boxplay, Arsenal, Smålagsspel och Engelska kvadraten med avslut. Det här är ett riktigt roligt träningspass med högt tempo, så försök att klämma in den någon gång till under säsongen.

Februari

Nu kommer vi in i februari och det är dags att bygga på grunden från januari som vi byggt med många bra intensiva övningar med boll. Här kommer vi slänga in en del övningar utan boll, men vi strävar alltid efter att ha en boll med någon gång under övningen. Under veckorna som innehar fys så fokuserar vi på konditions- och intervallträning för att bygga orken under matcher.

Träningsvecka 5
Fys + Försvar + Spel
Det är aldrig kul att köra en hel träning utan något spel. Därför kombinerar vi fysik med nyttig kunskap inför den kommande säsongen. Perfekt att utvärdera i helgens träningsmatch, om man har det inplanerat. Tips på träningspass: Pass med löp, Tempoboll, Tre lag – bollinnehav och avslutas sen med traditionellt spel. Under övningen Tre lag – bollinnehav läggs mycket vikt vid pressen i att vinna bollen från motståndaren. En otroligt jobbig övning när man utför den på rätt sätt.

Träningsvecka 6
Fys + Speluppbyggnad + Spel
Gillar du att slänga in en övning utan boll kan vi rekommendera 20/30. Vi förespråkar dock att hålla oss till att alltid ha boll. Här är våra övningar vi tipsar om för träningsvecka 6: Pass med riktningsförändring, En mot en, Vända spel, Hitta rättvänd spelare och Tre lag – bollinnehav.

Träningsvecka 7
Fys + Anfall + Spel
När man väljer att satsa på en fysträning med mycket boll, ligger det mycket på en som tränare att ständigt mana på sina spelare. Ge dem energi med positiva budskap och förklara för dem tydligt varför man gör dessa övningar. Tips för sista veckans fys i februari: Pass med löp, Tempoboll, Tre lag – bollinnehav och Arsenal.

Träningsvecka 8
Roligaste övningarna + Spel
Efter några hårda veckors träning kan det vara bra att ha en något lugnare vecka innan vi startar snabbhetsträningen i träningsvecka 9. Samla ihop de övningar du vet att dina spelare gillar och ha mycket spel. Se ändå till att de tar med sig de saker ni tränat på de senaste veckorna in i spelet. Bara för att man har kul, behöver det inte innebära att man inte har bra fokus och tempo på träningen.

Mars

Äntligen mars och vädret börjar bli något varmare vilket öppnar upp för enstaka härliga träningar. Här fokuserar vi på att få fart på benen och öka tempot när vi driver boll.

Träningsvecka 9
Snabbhet + Teknik + Spel
När det kommer till snabbhet är det svårt att alltid få ut maximal effekt med boll, men det innebär inte att vi behöver lägga den till sidan. Vi jobbar mycket med koner här för att få riktningsförändringar när vi springer. Sick-sack, Snabba fötter, Löpning med riktningsförändring och andra korta intervaller. I dessa övningar kan man avsluta med ett skott, dribbling eller pass, det går även att lägga in mitt i om man kör en form av bana. Illustrerade övningar kommer inom kort.

Träningsvecka 10
Snabbhet + Utmana + Spel
Se träningsvecka9. Illustrerade övningar kommer inom kort. Pass med riktningsförändring.

Träningsvecka 11
Fys med boll + Anfall + Spel
Vi väcker liv i fysiken igen, som är viktig att uppehålla genom hela säsongen. Håll dock koll på dina spelares form och om de matchas hårt, kan det vara bra att inte köra allt för hårt. Tips på övningar: Pass med löp, Tempoboll, Tre lag – bollinnehav och Arsenal.

Träningsvecka 12
Roligaste övningarna + Spel
En stor del av att lyckas är att läsa av sina spelares humör, känner de sig inte uppskattade och glada så är det svårare för dem att prestera på plan. Därför kan det vara bra att ha roliga träningar med jämna mellanrum där de får vara med och påverka. Låt dina spelare själv sätta ihop en träning med övningar och sen får du hålla i den. Återigen, bara för att man har kul behöver det inte innebära att man inte har bra fokus och tempo på träningen.

April

Träningsvecka 13
Snabbhet + Anfall + Spel
Illustrerade övningar för snabbhet kommer inom kort. Förhoppningsvis har man haft några matcher där man upptäckt vart ens lag behöver förbättras rent anfallsmässigt eller kanske försvarsmässigt. Anpassa träningen efter behov med antingen övningar för anfall eller försvar.

*Seriepremiär*

Träningsvecka 14
Anfall + Tempo + Spel
Vi har tidigare pratat om ett bra pass med högt tempo och mycket avslut, här tar vi fram en liknande med några andra övningar: Kvadraten, Engelska kvadraten, Arsenal och Smålagsspel. Här går vi från kvadraten som vi utvecklar till en mer tempofylld övning genom Engelska kvadraten. Sen flyttar vi över till en omställningsövning och avslutar med smålagsspel där vi ska få ihop alla bitar under de tre andra övningarna.

Träningsvecka 15
Bollinnehav + Utmana + Spel
Under de första månaderna har det varit mycket fokus på anfall och försvar. Fram tills nu borde det mesta sitta och vi kan fokusera på att bemästra konsten i att öka bollinnehavet. Tips på övningar: Bollinnehav, offensiv zon, Bollinnehav med vägg och Tre lag – bollinnehav. Avsluta träningen med utmaning en mot en eller två mot en för att få in lite avslut och till sist spel för att implementera båda delarna i verklig miljö.

Träningsvecka 16
Bollinnehav + Utmana + Spel
Se föregående träningsvecka för alternativ övningar eller ett av våra färdiga träningspass. Ett pass som innehåller bollinnehav på små ytor och mycket avslut.

Maj

Träningsvecka 17
Roligaste övningarna + Spel
Precis som innan, håll spelarnas humör på topp med roliga, bra träningar.

Träningsvecka 18
Tempo + Speluppbyggnad + Spel
När man tar en närmare titt på de större lagen så handlar det mycket om att hitta rättvänd spelare för att enklare komma upp i planen. Samt minimera risken att tappa bollen och ställas mot farliga omställningar. Det försöker vi minimera här med övningar som: Hitta rättvänd spelare, Bollinnehav, offensiv zon och får lite tempo med övningar som Arsenal eller Tre lag – bollinnehav.

Träningsvecka 19
Tempo + Speluppbyggnad + Spel
Efter förra veckan kan det vara bra att fokusera mest på tempo och lägga in fokus på speluppbyggnad i omställningar. Att snabbt ställa om och straffa sina motståndare, samt efter behov ta in förra veckans övningar om man känner att det krävs. Tips på övningar: Arsenal, Enkel inläggsövning, Smålagsspel med inlägg, Spel med olika touch och Vända spel.

Träningsvecka 20
Teknik + Utmana + Spel
Passa på att finslipa tekniken i laget igen, träna på att förbättra passningar, skotteknik och att driva med boll eller utmana försvarare. Avsluta sen med mycket spel. Här är tips på några övningar: Tikkitakka, Ormpass 2.0, Pass med flytt, Kvadratpass, Avancerat driv med boll och fler teknikövningar kommer under januari, håll utkik här.

Juni

Träningsvecka 21
Teknik + Utmana + Spel
Fortsätt att fokusera på att höja tekniken och ta in det ni har lärt er i spelövningar. Försök få spelarna att öka tempot i det de gör och uppmuntra till att våga utmana sin motståndare och försöka dribbla av hen. Tips på övningar: Boxplay, Två lag, Arsenal, Trollenäsaren, Pass med avslut och som komplement när man har många på träningarna, Teknikbanan.

Träningsvecka 22
Roligaste övningarna + Spel
Precis som innan, håll spelarnas humör på topp med roliga, bra träningar. Det kan vara perfekt att avsluta innan sommaren med spelarnas favoriter. Passa på att påminna om lätt sommarträning på egen hand så att det blir lättare att komma igång efter uppehållet. Att springa 2 gånger i veckan i cirka 20-30 min gör större skillnad än man tror.

*Sommaruppehåll*

Generella tips

Nya övningar kan vara kul men försök att inte blanda in för många under säsongens gång. Hitta de som framhäver din spelidé bäst och använd dem återkommande under säsongen. Att blanda in för många övningar kan göra träningarna hackiga och jobbiga för dina spelare. Igenkänning ger bättre flyt och gör det möjligt att snabbare komma igång. Jobba för det både du och dina spelare älskar – fotboll.

Vi hoppas att det här kan hjälpa er i planering av säsongen. Man behöver inte ha planering för ett halvår, men får man ihop en planering för två veckor framåt där man fokuserar på något specifikt så är det bättre än inget. Det är alltid lättare att börja smått och sen bygga vidare på det. Kom ihåg, dina spelare är på träningstiderna för att spela fotboll försök alltid ha bollen med!

Har du svårt att sätta ihop träningspass?
Glöm inte bort att du kan hitta färdiga träningspass hos oss.

Lycka till i år!

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Träningspass

Träningspass – Bollinnehav med numerärt överläge

Träningspass

Träningspass – Rondo och bollinnehav

Träningspass

Träningspass - Finter och utmana motståndare

Träningspass

Träningspass: Teknik med tävling