AnfallBollinnehavFörsvarPassningar

Bollinnehav, offensiv zon

Det här är en övning som vi tagit fram för att utveckla passningsspelet i offensiv zon eller ”sista tredjedelen”.

Efter att ha upplevt ett återkommande problem med att låsa fast ett spel på offensiv planhalva, samt att ha svårt att komma framåt under press valde vi att skapa en övning för att utveckla och främja det här. I den här övningen utvecklar man även ett försvarsspel, även om fokus ska ligga på den offensiva biten.

Sätt upp koner enligt illustrationen ovanför, viktigt att notera är att planen är avlång och inte kvadratisk. Det här är för att övningen inte ska bli för enkel med för stora ytor att spela på. Att sätta upp planen enligt det här gör även att man får en mer matchlik yta att arbeta på. Är man 10 spelare per lag rekommenderar vi att köra på elvamanna-plan, dela annars upp så att en grupp kör en annan övning under tiden.

Övningen går ut på att befästa ett spel på offensiv planhalva och ta sig in och ut från en av zonerna på respektive sida. Till exempel, se illustration, gult lag med boll ska ta sig in i offensiv zon till höger. Man tar sig in i den offensiva zonen genom att antingen driva bollen in eller slå en passning in till en medspelare. Notera att i zonen gäller offside-regeln, man kan alltså inte stå i zonen nedanför en defensiv spelare.

Poäng görs genom att få bollen in i zonen själv eller till en medspelare, passa tillbaka bollen till en medspelare utanför zonen. Det här ska utföras två gånger för att få ett poäng.

Ett scenario för hur ett spel som leder till poäng kan se ut:
Gul spelare (1) slår en passning i djupled, in i zonen, till en medspelare (2) som inte är offside. Medspelaren tar emot och passar tillbaka till spelare 1. Spelare 1 hittar sen till spelare 3 på motsatt sida planen. Spelare 3 passar in till en icke offsidestående medspelare (4). Spelare 4 hittar tillbaka ut till spelare 2 som har tagit en löpning ut från zonen för att vara med i spelet igen.

Notera att för att träna på ett spel på offensiv zon är det viktigt att spelet fortsätter så länge som möjligt mot samma zon, se utvecklingsmöjligheter för mer löpbaserad övning.


Viktiga saker att trycka på:

  • Rörelse, utan rörelse på spelare med boll och utan boll är det svårt att låsa upp ett försvar
  • Djupledsspel, det är viktigt att inte alla spelare vill möta – utan att man har variation i löpningarna ifrån och mot bollförande spelare
  • Skydda boll när man inte har något passningsalternativ, så man inte slår bort bollen för snabbt

Utvecklingsmöjligheter

  • Försvåra övningen genom att dela in zonerna i 2 delar, för att få poäng måste bollen först varit i ena halvan och sen i andra halvan
  • Är man ute efter mycket löpning så kan man efter att ett lag har tagit poäng kan anfallet ändra och gå mot andra zonen
  • Gå ner på 2 tillslag

Storlek på plan kan anpassas efter ålder och eget tycke.
Rekommenderad tid: 2 min per gång och 2-3 gånger
Rekommenderat antal spelare: 6-10 per lag


Har man svårt att få flöde i spelet
finns möjligheten att göra så att det bollförande laget har en eller två extra spelare, en så kallad joker.

 

Svårighet: 4/5

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2