Träningspass

Träningspass: Passning och spel

Det här träningspasset lägger stor fokus på passningar i matchliknande situationer, för att öka kvalitet och trygghet i laget när man har övertag i matcher.

Övning 1: Kvadraten (15 min)

Kvadraten är en populär övning att starta träningar med, framförallt från spelarna. För att få ut det mesta av övningen kan du variera mellan tillslagen som spelarna utanför ska använda sig av – 2 tillslag, tving på (måste ta) 2 tillslag, 1 tillslag och så vidare.

Övning 2: Engelska kvadraten (25 min)

När man gjort de olika övningarna är det dags att applicera dem i en övning där det krävs bra mottagningar och snabbt tänkande. Engelska kvadraten är perfekt för den här sortens övning. Här måste spelarna ha bra rörelse, både innan och efter pass, samt vara snabba i tanke och prata med varandra. Vill man dra in avslut i den här övningen är Engelska kvadraten med avslut ett utmärkt val.

Är man ute efter ett liknande träningspass med några andra övningar så kan man flytta Engelska kvadraten till övning 2 och lägga in Vända spel som övning 3.

Övning 3: Arsenal (20 min)

Precis som Engelska kvadraten handlar Arsenal om att snabbt ställa om, både från försvar till anfall och från anfall till försvar. Den här övningen ger också dina spelare möjlighet att vara kreativa i sitt anfallspel och kräver mycket rörelse för att skapa luckor mot försvarande lag. Uppmuntra till överlappslöpningar, rörelse och väggspel för att lösa upp försvaret. Samt till snabb omställning till försvar när man tagit avslut eller blivit av med bollen.

Är där några eller många som är lite lata i försvarsjobbet är det effektivt att sätta ut en linje alla spelare måste passera innan man får lov att försöka ta bollen från anfallande lag.
Se även till så att anfallande lag inte startar sitt anfall allt för tidigt och får för stor fördel.

Övning 4: Smålagsspel (25min)

Oavsett träningspass avslutar jag alltid med minst 20-30 minuters spel. Dels för att det är ett bra sätt att hålla uppe det roliga i träningarna och för att det är där ens spelare utvecklas som mest. Spelarna sätts ständigt i matchliknande situationer som de behöver lösa på egen hand och vilken fotbollsspelare gillar inte att spela fotboll?

Hoppas att ni känner att träningspasset kommer till nytta!

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Träningspass

Träningspass – Bollinnehav med numerärt överläge

Träningspass

Träningspass – Rondo och bollinnehav

Träningspass

Träningspass - Finter och utmana motståndare

Träningspass

Träningspass: Teknik med tävling