Träningspass

Träningspass – Bollinnehav med numerärt överläge

Under det här träningspasset får dina spelare träna på att förbättra sin bollkontroll och använda det i matchsituation.

Övning 1 – Trippel väggspel i Y-form (15 min)

Den här övningen passar perfekt som uppvärmning med mycket rörelse och flera touch per spelare genom övningen.

Övning 2 – Engelska kvadraten (20 min)

Den här varianten av rondo kräver fokus på rörelse och kommunikation hos spelarna. Träna på att hålla bollen inom laget under hög press och med ett mål att flytta bollen från en zon till en annan efter att ha slagit X antal passningar. Har du yngre spelare som inte är vana vid liknande övningar? Börja med den här övningen.

Övning 3 – Dortmund (25 min)

Dortmund är en rondo-övningen som är bra träning på att hålla bollen inom laget på en mindre yta. Här fortsätter man träna på att hålla bollen inom laget med numerärt överläge.

Övning 4 – Smålagsspel (30 min)

Då vi har haft fokus på passning och bollinnehav genom träningen kan det vara bra att inleda spelet med fortsatt fokus på det här. Sätt upp en mindre plan och dela upp dina spelare i 2-3 lag beroende på antalet närvarande. Önskar du fortsätta med numerärt överläge kan en joker vara bra att använda, en joker är en extra spelare som är med bollförande laget. Alternativt ge laget som väntar en aktiv vila genom att vara passningsalternativ längs med sidorna och vid målen.

Sätt ett antal passningar innan mål får göras, t ex 6 passningar (eller vad som passar gruppen). Ett väldigt effektivt sätt för att arbeta med passningar och bollinnehav upp från backlinje till avslut. OBS! Se upp för snabba passningar i backlinje för att sen ta avslut. Få spelarna att arbeta med att använda antalet passningar för att komma till avslutsläge.

Oavsett träningspass avslutar jag alltid med minst 20-30 minuters spel. Dels för att det är ett bra sätt att hålla uppe det roliga i träningarna och för att det är där ens spelare utvecklas som mest. Spelarna sätts ständigt i matchliknande situationer som de behöver lösa på egen hand och vilken fotbollsspelare gillar inte att spela fotboll?

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Träningspass

Träningspass – Rondo och bollinnehav

Träningspass

Träningspass - Finter och utmana motståndare

Träningspass

Träningspass: Teknik med tävling

Träningspass

Träningspass: Bollinnehav och passningsteknik