BollinnehavPassningar

Dubbelkvadraten – rondovariant

Det här är övningen tränar på bollinnehav på ett enkelt och roligt sätt, som du enkelt kan göra till en tävling.

Så här går det till

Sätt upp två stycken kvadrater bredvid varandra och dela in dina spelare i två lag, 4 mot 4 (Går även att göra med fler spelare). Precis som i engelska kvadraten sätter tränaren in bollar löpande om bollen åker utanför spelytan. Rött lag som har boll ska försöka att hålla bollen inom laget så länge som möjligt. Gult lag får skicka in en spelare till att börja med för att försöka ta bollen och spela över till sitt lags kvadrat. För varje 5:e pass som bollförande lag klarar av att slå får motståndarna skicka in en spelare till.

Här ser vi när spelet är igång och det röda laget har bollen så får det gula laget använda en spelare för att försöka bryta bollen och få den till sitt lag. Se nästa bild.

När rött lag har klarat av 5 passningar får gult lag skicka in en spelare, när rött lag klarat av 5 passningar till får gult lag skicka in ytterligare en spelare tills de har alla spelare i kvadraten. Spelet fortsätter tills gult lag har brutit bollen eller rött lag tappat bollen utanför området. Då börjar spelet hos gult lag i den andra kvadraten.

Utveckling

  • Bollförande lag får bara ha ett tillslag eller måste ta två tillslag (mottagning + passning).

Tips

Få dina spelare att inse vikten av rörlighet både med och utan boll.
Kommunikation underlättar både i bollinnehav och försvarsspel.

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2