Avslut

Avslut i 3 olika steg

Det här är en rolig och givande avslutsövning som kan göras i grupp eller vid enskild träning.

Så här går det till

Röd spelare/tränare står vi bollarna och gul spelare börjar enligt illustration ovan. Steg 1 – Gul spelare ska möta och visa att hen vill ha bollen mot konen längst till vänster. Röd spelare passar mötande gul spelare som spelar tillbaka på ett tillslag. Steg 2 – Gul spelare tar sen en löpning tillbaka mot sin utgångsposition där hen får en passning att ta med sig och avsluta mot mål från Röd spelare i Steg 3. Under tiden gul spelare avslutar så förflyttar sig röd spelare enligt illustrationen nedan till nästa hög med bollar.

Efter att ha tagit avslut i förra delen så kommer gul spelare för att möta igen och röd spelare passar till gul spelare. Gul spelare tar med sig bollen åt önskat håll, höger eller vänster, och avslutar igen.

När gul spelare tagit sitt andra avslut kommer hen och möter på samma sätt igen enligt steg 1. Den här gången passar hen tillbaka och tar en löpning i djupled där röd spelare slår slår en passning enligt steg 2 och 3 i illustrationen. Gul spelare avslutar sen på ett avslut. Om man kör med målvakt får målvakten komma ut och ta bollen för att träna på att slå passningen med rätt styrka och att ha rätt timing i löpningen.

Tips

Ha tålamod i passningarna och försök inte göra det så snabbt som möjligt mellan varje avslut. Utan fokusera på kvalitet i varje delövning.

Varför är det bra att kombinera pass och avslut?

Det är väldigt sällan man kommer till ett avslut utan att ha fått en pass innan situationen uppstår. Därför är det bra att blanda in passningar och rörelse i avslutsövningar. Här kan man trycka på vikten för en bra passning fram till spelaren som avslutar, då avslutet inte blir bättre än passningen innan. Genom att blanda in passningar kan man även få mer matchliknande situationer som leder fram till avslutet. Det här kan därmed leda till bättre skärpa i övningen och under matcher.

Tips

Var noga med att dina spelare håller uppe fokus under hela övningen. Så fort fokus tappas kommer avslut- och passningskvaliteten att variera och leda till en mindre bra övning.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Avslut

4 avslut med snabba fötter

Avslut

Avslut med koll

AvslutBollskola

Utmana en mot en

Avslut

Chelsea