BollinnehavPassningar

Holländska kvadraten med mål

Det här är en övning för att träna uppspel och bollinnehav på offensiv planhalva.

Så här går det till

Sätt upp en plan likt illustrationen ovan, anpassa måtten efter antalet spelare och ålder. Planen ska innehålla två halvor som har två mål av koner på var sida. Dela in dina spelare i två lag, i vårt exempel är det sju spelare i varje lag. När övningen börjar och varje gång bollen har åkt utanför spelytan ska ett lag börja med bollen längst ner på egen planhalva.

Övningen går ut på att lagen ska ta sig in på motståndarnas planhalva och göra mål i målen av koner. Mål görs genom att passa en medspelare genom konerna från motsatt riktning. Bollförande lag ska försöka göra så många mål som möjligt. När ett lag har bollen får motståndarlaget endast ha tre spelare i offensiv zon och fyra lag i defensiv zon, se exempel nedan.

I vårt exempel börjar gult lag med bollen. På gula lagets planhalva får endast tre röda spelare vistas när de gula har bollen. På röda lagets planhalva får endast fyra röda spelare vistas när de gula har bollen. När det gula laget har bollen får de gula spelarna vara överallt och hur många de önskar i respektive zon. Det gula laget får röra sig fritt fram och tillbaka i zonerna med och utan boll. Mål görs genom att en gul spelare passar genom konerna i motsatt riktning till en medspelare, passningen går alltså mot sin egen planhalva genom konerna.

Tar det röda laget bollen så vänder spelet och det gula laget får endast ha tre spelare på röd planhalva och fyra spelare på gul planhalva.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2