Passningar

Dubbeltriangel

I den här övningen tränar vi på passning på ett tillslag och att flytta bollen eller sig själv för att komma i rätt position för att slå en bra passning.

Så här går det till

Sätt upp två stycken trianglar enligt bilden. Vit spelare med boll passar till röd spelare, röd spelare passar vidare till blå spelare på ett tillslag. Blå spelare passar på ett tillslag till vit spelare nere till höger. Vit spelare ska slå passningen på höger sidan om sin kon upp till nästa vit spelare i toppen av den lilla triangeln. Här kan man antingen jobba med att träna på att vinkla kroppen och ta med sig bollen eller att ta en löpning utan boll så att man hamnar på rätt sida. Passningen slås sen till vit spelare som passar på ett tillslag till röd spelare, precis som tidigare jobbar vi antingen med att ta emot bollen eller att förflytta sig till rätt position innan pass slås. Passningen slås upp till röd spelare i toppen av stora triangeln. Efter mottagning/förflyttning så slår man pass till blå spelare som slår pass till vit spelare i toppen av lilla kvadraten som sen tar emot/förflyttar sig så att pass kan slås till vit spelare där man kommer tillbaka till början.

Vid blå pil ska antingen mottagning eller förflyttning utföras. Vid mottagning är vårt mål att klara av det på två tillslag, alltså mottagning och sen pass.

Tips

Få överlappande gul spelare att kalla på passningen innan vit spelare passar den i steg 3.

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2