Träningspass

Träningspass – Rondo och bollinnehav

Under det här träningspasset får dina spelare träna på att förbättra sin bollkontroll och använda det i matchsituation.

Övning 1 – Passningsövning för uppvärmning (15 min)

Den här övningen passar perfekt som uppvärmning med mycket rörelse och flera touch per spelare genom övningen.

Övning 2 – Hexagon Rondo 3 mot 2 + 2 (20 min)

Den här varianten av rondo kräver fokus på rörelse och kommunikation hos spelarna i och runt hexagonen. Har man flera rondos igång kan man enkelt byta motståndare i de olika hexagonerna.

Övning 3 – Holländska kvadraten med mål (25 min)

Holländska kvadraten är en väldigt matchlik övning för att dels träna på uppspel från backlinje och sen förvalta situationer på offensiv planhalva på ett smart sätt. Precis som föregående övningar ligger nyckeln i rörelse och kommunikation med medspelarna.

Övning 4 – Smålagsspel (30 min)

Då vi har haft fokus på passning och bollinnehav genom träningen kan det vara bra att inleda spelet med fortsatt fokus på det här. Sätt upp en mindre plan och dela upp dina spelare i 2-3 lag beroende på antalet närvarande. Sätt ett antal passningar innan mål får göras, t ex 6 passningar (eller vad som passar gruppen). Ett väldigt effektivt sätt för att arbeta med passningar och bollinnehav upp från backlinje till avslut. OBS! Se upp för snabba passningar i backlinje för att sen ta avslut. Få spelarna att arbeta med att använda antalet passningar för att komma till avslutsläge.

Oavsett träningspass avslutar jag alltid med minst 20-30 minuters spel. Dels för att det är ett bra sätt att hålla uppe det roliga i träningarna och för att det är där ens spelare utvecklas som mest. Spelarna sätts ständigt i matchliknande situationer som de behöver lösa på egen hand och vilken fotbollsspelare gillar inte att spela fotboll?

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Träningspass

Träningspass – Bollinnehav med numerärt överläge

Träningspass

Träningspass - Finter och utmana motståndare

Träningspass

Träningspass: Teknik med tävling

Träningspass

Träningspass: Bollinnehav och passningsteknik