AnfallFörsvar

Arsenal

Arsenal

Övningen Arsenal är perfekt för att träna omställningar och att komma till avslut snabbt, samtidigt som man tränar försvarsspel.

Dela upp dina spelare i två lag och be dem att dela upp sig i gäng om tre och tre. Tre stycken från vardera lag börjar inuti den utsatta planen (se illustration). Ett av laget börjar att försvara och det andra börjar att anfalla.  Det anfallande laget ska försöka att göra mål på det försvarande laget, anfallet pågår tills att målvakten har fångat bollen, mål har gjorts eller att bollen har åkt utanför det markerade området. När något av nyss nämnda saker har hänt ska det anfallande laget försvara och tre stycken nya från det försvarande laget ska anfalla. Boll sätts antingen igång från målvakt eller från de tre nya spelarna som börjar att anfalla. De som nyss har försvarat går ut från spelbanan snabbt och väntar bakom sitt eget mål.

Flödet är alltså som följande; Anfall -> Försvar -> Vila, för båda lagen och varje gång man går på vila kommer tre nya spelare in från sitt lag för att anfalla.

Tips: Få dina spelare att använda överlapp och rörelse för att enklare komma till avslut.

Utveckling

Få det försvarande laget att jobba hem förbi halva spelplanen innan de får lov att bryta bollen.

Svårighet: 3/5

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
AnfallTeknik

Två mot en – små mål

AnfallAvslutSnabbhet

Avslut med snabba fötter

AnfallBollinnehavFörsvarPassningar

Bollinnehav, offensiv zon

AnfallAvslutPassningar

Tre avslut i anfallszon