BollinnehavPassningar

Hitta rättvänd spelare

Uppspelsfas - Rättvänd spelare

Det här är en övning som vi tagit fram för att utveckla passningsspelet, samtidigt som man förstärker tanken om att alltid hitta rättvänd spelare.

Vi har studerat flera topplag i Europeiska ligor under en längre tid. Vi noterade hur de på ett eller två tillslag ständigt letar efter en rättvänd spelare på vägen upp i planen. När laget rör sig upp i planen spelar de en passning upp i banan på en felvänd spelare. Den felvände spelare hittar sen en passning till en rättvänd spelare. Det här gör att man sällan tappar bollen i riskabla passningar, till exempel i sidled alternativt att man försöker att vända upp själv. Det här spelet gör att man sakta ”sågar” sig upp närmare motståndarnas mål utan större risker. Det är ett tålamodskrävande men effektivt sätt att ta sig upp för att skapa målchanser.


Sätt upp koner enligt illustrationen ovanför
, viktigt att notera är att planen är avlång och inte kvadratisk. Det här är för att övningen inte ska bli för enkel med för stora ytor att spela på. De gröna konerna i illustrationen är mål, notera att man kan spela bakom målet. Dela upp dina spelare i två lag, har du många spelare att tillgå kan det vara bra att köra en avslutsövning alternativ en teknikövning samtidigt. Dina spelare ska alltid sträva efter att använda 1-2 tillslag, passning direkt eller mottagning och sen pass, för att hålla tempo i övningen. De har däremot möjlighet att ta fler för att kunna utmana spelare och ta sig in i fria ytor.

Övningen går ut på att ta sig från ena målet över till det andra, mål görs genom att passa genom målet till en medspelare. När man har gjort mål fortsätter spelet och man försöker att ta sig över till andra målet och göra samma sak där. De som har gjort målet ska inte ge bollen till andra laget utan fortsätta att spela. Då får man även naturligt in träning att vända spel från kant till kant på samma sätt. Målet med spelet är att dina spelare ska träna på att inte ta onödig risker med att slå en pass i sidled, göra en riskabel vändning med boll samt att våga att spela upp på en markerad spelare.

Ett scenario för hur ett bra spel kan se ut:
Spelare 1 med boll har ett alternativ att passa hemåt(spelare 2). Hen är rättvänd och väljer att spela bollen på en markerad spelare (spelare 3) som möter på ett avstånd på cirka 10 meter. Spelare 3, som möter, spelar direkt till spelare 2. Spelare 2 spelar bollen till spelare 4 som tagit position i en tom yta längs kanten. Eftersom spelare 4 har snedställt sin kropp längs linjen, hans rygg är mot linjen, så har han möjliggjort att han kan passa hem, vända upp och passa uppåt i banan. Spelare 4 väljer att vända upp för att utmana spelare. Spelare 1 har tagit en löpning upp i banan och kommer felvänd för att möta passningen, spelare 4 passar spelare 1 och tar direkt en löpning runt sin motståndare, spelare 1 kan då direkt väggspela med spelare 4 och ta sig förbi sina motståndare. Och så vidare…


Viktiga saker att trycka på:

  • Att man inte får vända upp om man inte fått meddelat av spelare att man är fri, vändningen ska vara 100%-igt säker
  • Mycket rörelse utan boll för att skapa ytor
  • Rörelsen består både av spelare som tar bredd på kanter, ger alternativ i ett offensivt plus defensivt djup och möter boll. För att ge spelaren med boll så många alternativ som möjligt.
  • Där ska alltid finnas ett alternativ att passa hem (rättvänd spelare)
  • Att tänka på att snedställa så att man ökar sina möjligheter som spelare

Storlek på plan kan anpassas efter ålder och eget tycke.
Rekommenderad tid: 2 min per gång och 2-3 gånger
Rekommenderat antal spelare: 6-8 per lag


Har man svårt att få flöde i spelet
finns möjligheten att göra så att det bollförande laget har en extra spelare, en så kallad joker.

 

Svårighet: 4/5

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2