FysikSnabbhet

Snabba fötter

Den här övningen är bra för att få upp tempo i början av löpningen för dina spelare. Den är lätt och kan användas långt ner i åldrarna även för att öva löpningsmotorik.

Sätt upp koner på rad eller lägg ut en stege som är anpassad för löpträning. Har du möjligheten att sätta upp flera rader eller använda flera stegar så är det bra för att minska kön till övningen vid många spelare. 

Alternativ 1: Få dina spelare att ta två steg mellan varje kon, både höger och vänster fot ska landa innan varje kon. Jobba med höga knä eller med så små och korta steg som möjligt.

Alternativ 2: Ta ett steg mellan varje kon, till exempel vänster fot mellan första och höger mellan andra. Här kan det vara bra att sätta konerna tätt i början för att sen dra ut, så att det blir en naturlig löpstart.

Alternativ 3: Sätt konerna tätt och låt spelarna jobba in och ut med att både trampa in med vänster och höger fot mellan varje par av koner och sen ut med höger och vänster utanför, för att sen trampa in mellan nästa. Avsluta sen med en tempoökning på 5-10 meter.

Alternativ 4: Jobba sicksack mellan konerna och låt dina spelar förflyttas sidled mellan konerna för att sen avsluta med en tempoökning på 5-10 meter.

Alternativ 5: Låt dina spelare hoppa jämfota, på höger fot eller vänster fot över konerna för att sedan avsluta med en tempoökning på 5-10 meter.

Snabbhet och tempoökning

Att träna snabbhet och möjligheten att skifta tempo är essentiellt för en fotbollsspelare. Det används i anfall och försvar för att komma förbi sin motståndare och hänga med. Att skifta i tempo är ett av det enklaste sätten att ta sig förbi en motspelare. Det har använts av flera stora spelare genom tiderna och används fortfarande. Att träna snabbhet och tempo är viktigt genom hela säsongen och inte endast något man ska få in under försäsongen. Underhåll snabbheten hos dina tränare med pass på 10-15 minuter minst en gång i månaden men gärna oftare.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
AvslutSnabbhet

Avslut med snabba fötter 2

AnfallAvslutSnabbhet

Avslut med snabba fötter

FysikSnabbhetTeknik

Sick sack-driv

FysikSnabbhet

Sick sack-löpning