Att kunna ändra riktning snabbt och sätta fart på ett bra sätt kan vara A och O när det kommer att komma iväg från sin försvarare. I den här övningen tränar vi just det.

Sätt upp koner enligt illustrationen eller efter eget tycke. Det är bra att sätta upp konerna så att det blir olika avstånd, maximalt avstånd 6 meter. Vi vill träna snabbhet och tempo i starter och inte distanslöpningar.

Låt sen dina spelare ta löpningar i de riktningar du önskar och få dem att ha högt tempo, det ska vara 100 % i varje löpning. Den här är ultimat att göra med och utan boll för att träna explosivitet på båda sätt.

Snabbhet och tempoökning

Att träna snabbhet och möjligheten att skifta tempo är essentiellt för en fotbollsspelare. Det används i anfall och försvar för att komma förbi sin motståndare och hänga med. Att skifta i tempo är ett av det enklaste sätten att ta sig förbi en motspelare. Det har använts av flera stora spelare genom tiderna och används fortfarande. Att träna snabbhet och tempo är viktigt genom hela säsongen och inte endast något man ska få in under försäsongen. Underhåll snabbheten hos dina tränare med pass på 10-15 minuter minst en gång i månaden men gärna oftare.