AnfallFörsvarPassningar

Smålagsspel med inlägg

Smålagsspel med inlägg

Smålagsspel är en bra övning för att få upp tempo och fler avslut i en spelövning. Det här är en utveckling av den övningen för att även involvera det vilande laget.

Sätt upp en spelplan med lagom storlek med hjälp av koner. Storleken på planen ska vara något större än för ”Smålagsspel” men man ska nästan kunna ta avslut från hela planen. Dela upp dina spelare i två eller tre lag, tre lag föredras för att få ett bra tempo. Två lag börjar inne på planen och spelar precis som vanligt med mål att göra fler mål än vad motståndarlaget gör. Det här kräver hög press och intensitet genom hela matchen som spelas annars kommer man enkelt att släppa in fler mål. När matchen är över kommer det ”vilande” laget in och ett av lagen går ut för att ”vila”. Det ”vilande” laget kommer att agera väggar och ha ett område att röra sig inom på offensiv planhalva (se illustration). Här inne får inte spelare i de spelande lagen befinna sig. Spelaren som agerar vägg har som mest två tillslag på sig att leverera in bollen till en medspelare via inlägg eller pass. Notera att spelaren ej får lov att stå och vänta med bollen utan måste hålla tempot uppe i sitt passningsspel.

Rekommenderad tid: 2 – 2.5 min

Utveckling

Kör herren på täppan (vinnaren stannar) eller att man får poäng vid seger för att få mer tempo och fokus.
Bollen får inte ligga still när spelarna i kantområden har bollen, utan de måste spela bollen innan den slutar att rulla.

Svårighet: 2/5

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2