Om du är ett stort fan av att träna intervaller så kommer det här att bli en favorit för dig som fotbollstränare.

Ställ upp ditt lag längs med ena kortsidan av fotbollsplanen (11-manna). Dina spelare ska sen springa över hela planen på 20 sekunder, när de kommer över till andra sidan har de 30 sekunders vila. Sekunderna kan justeras efter tycke, smak och utveckling hos dina spelare.

Rekommenderad tid: 15-20 min
Ålder: +14 år

Svårighet: 1/5

Varför är fysiken viktig?

Fotboll är en fysisk ansträngande sport, stora ytor att röra sig på under 90 minuter. Det är ingen nyhet. Fotboll är däremot inget man bara ska träna långdistans mot. Oftast består en match av korta intensiva löpningar för att ta ett defensivt jobb eller skapa något offensivt. Att träna intervallträning är därför till stor nytta för fotbollsspelare, kombinerat med långdistans för att bygga en bra grundkondition. Att kombinera dina träningar med intensiva korta övningar tillsammans med längre löpningar kan därför ge väldigt bra utdelning i matcher. Den fysiska träningen behöver däremot inte innebära tråkiga övningar utan boll. Där finns flera bra, roliga övningar som kan användas för att få upp dina spelares kondition och snabbhet.

Tips

Var noga med att dina spelare håller uppe tempot under hela övningen. Utan tempo blir det inga resultat.