PassningarTeknik

Tikkitakka

Tikkitakka - passningsövning

Tikkitakka är en perfekt övning för uppvärmning och förbättring av passningsteknik. Här får dina spelare träna både vänster och högerfot samt insida, utsida och att flytta boll vid mottagning.

Ställ upp 2 koner så som illustrationen ovan visar, cirka 1-2 meter mellan konerna. En spelare står på insidan av ena konen och hens medspelare står ca 1.5 – 2 meter ifrån konerna.
Spelarna ska sträva efter att jobba med ett-två tillslag. Spelaren vid konerna ska använda vänster fot på vänster sida om konerna och höger fot på höger sida om konerna.

Om spelaren börjar vid insidan av den högra konen ska hen alltså passa med vänster fot. För att sen flytta sig till utsidan av höger konen och passa med höger fot, flytta tillbaka till insidan av vänstra konen för att passa med vänster fot. Sen flyttar spelaren sig till insidan av vänster kon för att passa med höger fot, utsidan av vänster kon för att passa med vänster fot, insidan av vänster kon för att passa med höger fot. Och sen tillbaka till höger kon och så fortsätter övningen. Ett varv ska alltså innehålla tre passningar per kon, och sex passningar totalt, sedan fortsätter det här efter rekommenderad tid eller eget utsatt tid.

Rekommenderad tid ca 1 min.

Utveckling

Låt spelarna passa med utsidorna istället för vanlig insida.

Låt spelarna ta emot bollen på ena sidan, flytta över den till motsatt sida av konen och sedan passa tillbaka. (Istället för tre passningar vid varje kon blir det två stycken.)

Öka tempot i passningar/mottagningar.

Svårighet: 3/5

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2