Träningspass

Träningspass: Fokus på passningar

Träningspass: Fokus på passningar

Det här träningspasset lägger stor fokus på passningar och mottagningar, för att öka kvalitet och trygghet i laget när man har övertag i matcher.

Övning 1: Kvadratpass

Som uppvärmning kan det vara bra att få igång alla delar direkt. Kvadratpass är en bra uppvärmningsövning där man får med alla moment, mottagning, pass och till och med väggspel.
Jag brukar köra alla tre varianterna för att få ut så mycket som möjligt i övningen. Kvadratpass 1.0, Kvadratpass 2.0 och Kvadratpass 3.0.

Övning 2: Passningar 2 och 2

Som uppföljningsövning delar du upp dina spelare två och två och ställer dem på lagom avstånd mellan varandra, cirka 2-3 meter till en början (se Enkel pass). Under övningens gång ger jag direktiv om att använda endast ett tillslag, måste ta två tillslag eller mottagning med vänster och pass med höger (samt vice versa). Man kan även öka avståndet mellan spelarna under tiden de passar, att de ska springa fram och tillbaka under tiden de slår passningar mellan varandra. Under övningens gång ökas avståndet så att hårdare passar ska slås, till exempel vristpassningar, krossbollar och så vidare.

Vill man göra övningen lite mer avancerad för spelare som känner att de behärskar övningen och att de är ”för bra” för den här sortens övningar, rekommenderar jag att använda Precisionspass eller Pass med flytt.

Övning 3: Engelska kvadraten

När man gjort de olika övningarna är det dags att applicera dem i en övning där det krävs bra mottagningar och snabbt tänkande. Engelska kvadraten är perfekt för den här sortens övning. Här måste spelarna ha bra rörelse, både innan och efter pass, samt vara snabba i tanke och prata med varandra. Vill man dra in avslut i den här övningen är Engelska kvadraten med avslut ett utmärkt val.

Är man ute efter ett liknande träningspass med några andra övningar så kan man flytta Engelska kvadraten till övning 2 och lägga in Vända spel som övning 3.

Övning 4: Smålagsspel

Oavsett träningspass avslutar jag alltid med minst 20-30 minuters spel. Dels för att det är ett bra sätt att hålla uppe det roliga i träningarna och för att det är där ens spelare utvecklas som mest. Spelarna sätts ständigt i matchliknande situationer som de behöver lösa på egen hand och vilken fotbollsspelare gillar inte att spela fotboll?

 

Hoppas att ni känner att träningspasset kommer till nytta!

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Träningspass

Träningspass – Bollinnehav med numerärt överläge

Träningspass

Träningspass – Rondo och bollinnehav

Träningspass

Träningspass - Finter och utmana motståndare

Träningspass

Träningspass: Teknik med tävling