Bollskola

Piratkampen

Den här övningen tränar på att transportera och skydda sin boll, samtidigt som man lär sig att alltid ha koll runt omkring sig.

Sätt upp en cirkel (havet) för spelarna (pirater) att röra sig i. Ge spelarna vars en väst (segel) att sätta bak i shortsen som en svans och en boll (skepp). Dela upp så att ena laget har en färg på seglet och det andra har en annan färg. Sätt upp en fyrkant på vardera sida om havet, dessa fyrkanter är öar.

Så här går det till

Piraterna ska röra sig i havet och försöka sno varandras segel. När en pirat får tag i ett segel ska de ta med seglet tillbaka till sin ö, som finns på en av sidorna av havet, och lägga seglet. När de gjort det får de ta sig tillbaka ut på havet för att fånga fler segel. Pirater som inte har något segel kan inte röra sig och får stå still på havet. De kan fortfarande sno segel och ge till sina piratkompisar som kan ta sig till piratön och lämna seglet.

Pirater kan även sno varandras skepp. Genom att lämna sitt eget skepp med max 1 meter kan man försöka sno en annans pirats skepp. Det här gör att piraten måste även lämna sitt segel till den som snodde skeppet och de är ute ur leken.

En pirat kan välja att få ett nytt segel från tränaren genom att transportera bollen runt cirkeln på ett av nedanstående sätt.

Några sätt att transportera boll:

– Transportera med båda fötterna
– Transportera med endast höger/vänster fot
– Transportera med endast höger fots insida/utsida
– Transportera med endast vänster fots insida/utsida
– Transportera med varannan höger och vänster fot
– Transportera med höger insida, vänster utsida, vänster insida, höger utsida
– Studsa bollen med höger/vänster hand
– Studsa bollen med båda händerna
– Gå med bollen mellan knäna
– Kryp och flytta bollen med huvudet
– Håll bollen i luften med allt utom händerna

Varför är det viktigt att träna motorik och bollkontroll?

Att ha bra motorik och kontroll över sin kropp är viktigt för dina spelares utveckling och framtid. Genom att få en bra grund hjälper du dina spelare både utanför och på planen. Att utföra avancerade rörelser tar tid och tålamod både från spelare och tränare. Se till att hålla koll på vilken nivå dina olika spelare ligger på och anpassa på en individuell nivå. Genom att göra det här håller du inlärningen på en bra och utmanande nivå för varje spelare. Med en väl utvecklad motorik förbereder du dina spelare och underlättar för mer avancerad inlärning i framtiden.

Tips

Gör dina övningar med motorik och bollkontroll till lek och tävlingar. På det här sättet håller du intresset uppe för dina spelare. Se däremot upp för att övningarna inte utförs slarvigt, utan att de utförs på rätt sätt.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Bollskola

Konboll

Bollskola

Kungen och tjuvarna

Bollskola

Biltjuvarna

AvslutBollskola

Utmana en mot en