Bollskola

Kungen och tjuvarna

Den här övningen är ett roligt sätt att träna på tempoväxling eller bara ha en rolig övning.

Sätt upp enligt illustrationen ovan. Zonen till vänster är tjuvarnas hem, zonen till höger är kungens slott och zonen i mitten är fältet. Utse en kung/drottning eller två kungar/drottningar om ni är fler än tolv stycken tjuvar.

Så här fungerar det

I zonen till vänster är tjuvarna fria. I zonen i mitten och i zonen till höger får kungen lov att fånga tjuvarna. Tjuvarna ska ta sig in i slottet och sno en pengasäck (en boll) och sen ta sig tillbaka till tjuvzonen utan att bli tagen. Kungen/drottningen ska fånga tjuvarna som har tagit hens skatt. Det här gör hen genom att lägga sin hand på deras rygg och ropa ”Tagen”. Tjuven som har blivit tagen får lämna tillbaka skatten. Fortsätt den utsatta tiden som tränaren har valt eller tills det är slut på skatter.

Alternativ 1: Tjuven får börja om från början
Alternativ 2: Tjuven får hamna i en markerad zon (fängelse) och hens tjuvkompisar kan frigöra hen genom att springa och hämta hen.
Alternativ 3: Tjuven är ute från spelet.

Tips

Gör så att tjuvarna får transportera skatterna på olika sätt. Skatt 1 med bara höger fot, skatt 2 med bara vänster fot, och så vidare.

Några sätt att transportera boll:

– Transportera med båda fötterna
– Transportera med endast höger/vänster fot
– Transportera med endast höger fots insida/utsida
– Transportera med endast vänster fots insida/utsida
– Transportera med varannan höger och vänster fot
– Transportera med höger insida, vänster utsida, vänster insida, höger utsida
– Studsa bollen med höger/vänster hand
– Studsa bollen med båda händerna
– Gå med bollen mellan knäna
– Kryp och flytta bollen med huvudet
– Håll bollen i luften med allt utom händerna

Varför är det viktigt att träna motorik och bollkontroll?

Att ha bra motorik och kontroll över sin kropp är viktigt för dina spelares utveckling och framtid. Genom att få en bra grund hjälper du dina spelare både utanför och på planen. Att utföra avancerade rörelser tar tid och tålamod både från spelare och tränare. Se till att hålla koll på vilken nivå dina olika spelare ligger på och anpassa på en individuell nivå. Genom att göra det här håller du inlärningen på en bra och utmanande nivå för varje spelare. Med en väl utvecklad motorik förbereder du dina spelare och underlättar för mer avancerad inlärning i framtiden.

Tips

Gör dina övningar med motorik och bollkontroll till lek och tävlingar. På det här sättet håller du intresset uppe för dina spelare. Se däremot upp för att övningarna inte utförs slarvigt, utan att de utförs på rätt sätt.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Bollskola

Konboll

Bollskola

Biltjuvarna

AvslutBollskola

Utmana en mot en

Bollskola

Tre i rad