Bollskola

Havet stormar

Den här övningen tränar på att transportera boll på ett roligt och lekfullt sätt.

Så här går det till

Sätt upp en cirkel och några zoner för att symbolisera öar, enligt illustrationen ovan. Spelarna ska röra sig inuti cirkeln med boll på olika sätt (se nedan för förslag). När tränar ropar ”Storm” ska spelarna så fort som möjligt ta sig från havet (den röda cirkeln) till någon av de utsatta öarna för att söka skydd.

Vill du kan du sätta ett max antal spelare för respektive ö, vilket gör att de får hålla koll på om de får plats eller ej.

Utveckling

Sista spelare till en ö blir förvandlad till haj och kan fånga båtar när de flyr till öarna vid storm. Hajen får alltså inte ta båtar innanför den röda cirkeln eller på öarna. Hajen tar en båt genom att bryta bollen när de tar sig från havet till en ö. Till slut återstår kanske bara en spelare och vinnare.

Några sätt att transportera boll:

– Transportera med båda fötterna
– Transportera med endast höger/vänster fot
– Transportera med endast höger fots insida/utsida
– Transportera med endast vänster fots insida/utsida
– Transportera med varannan höger och vänster fot
– Transportera med höger insida, vänster utsida, vänster insida, höger utsida
– Studsa bollen med höger/vänster hand
– Studsa bollen med båda händerna
– Gå med bollen mellan knäna
– Kryp och flytta bollen med huvudet
– Håll bollen i luften med allt utom händerna

Varför är det viktigt att träna motorik och bollkontroll?

Att ha bra motorik och kontroll över sin kropp är viktigt för dina spelares utveckling och framtid. Genom att få en bra grund hjälper du dina spelare både utanför och på planen. Att utföra avancerade rörelser tar tid och tålamod både från spelare och tränare. Se till att hålla koll på vilken nivå dina olika spelare ligger på och anpassa på en individuell nivå. Genom att göra det här håller du inlärningen på en bra och utmanande nivå för varje spelare. Med en väl utvecklad motorik förbereder du dina spelare och underlättar för mer avancerad inlärning i framtiden.

Tips

Gör dina övningar med motorik och bollkontroll till lek och tävlingar. På det här sättet håller du intresset uppe för dina spelare. Se däremot upp för att övningarna inte utförs slarvigt, utan att de utförs på rätt sätt.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Bollskola

Konboll

Bollskola

Kungen och tjuvarna

Bollskola

Biltjuvarna

AvslutBollskola

Utmana en mot en