Bollskola

Formel 1-bilar

Den här övningen tränar barn från fyra till tio år på att förflytta sig själv och boll tillsammans mellan olika zoner. Perfekt träning för att värma upp och träna teknik samt motorik.

Så här går det till

Sett upp några olika zoner likt illustrationen ovan och placera dina spelare i en zon. Döp de olika zonerna till olika färger, platser eller land. I vårt exempel har vi en gul, röd och grön zon. Tränaren ropar ut hur spelarna ska förflytta sig, till exempel ”Ta dig från grön till gul zon genom att studsa bollen med höger hand”. Spelarna ska då ta sig själv och bollen från en zonen till en annan på det sätt som tränaren sagt.

Olika sätt att transportera boll:

– Håll bollen och spring
– Håll bollen med höger/vänster hand och spring
– Håll bollen ovanför huvudet och spring
– Gå på tå och håll bollen ovanför huvudet
– Gå på hälarna och håll bollen
– Hoppa på höger/vänster fot och håll bollen
– Hoppa jämfota och håll bollen
– Transportera med båda fötterna
– Transportera med endast höger/vänster fot
– Transportera med endast höger fots insida/utsida
– Transportera med endast vänster fots insida/utsida
– Transportera med varannan höger och vänster fot
– Backa och dra bollen med undersidan av fötterna
– Transportera med höger insida, vänster utsida, vänster insida, höger utsida
– Studsa bollen med höger/vänster hand
– Studsa bollen med båda händerna
– Kasta bollen i luften, fånga och ta 2 steg. Fortsätt tills du är framme
– Spring och kasta bollen i luften
– Kasta bollen till en kompis
– Gå sick-sack och håll bollen
– Gå krabbgång och balansera bollen
– Gå med bollen mellan knäna
– Kryp och flytta bollen med huvudet
– Håll bollen i luften med allt utom händerna

Varför är det viktigt att träna motorik och bollkontroll?

Att ha bra motorik och kontroll över sin kropp är viktigt för dina spelares utveckling och framtid. Genom att få en bra grund hjälper du dina spelare både utanför och på planen. Att utföra avancerade rörelser tar tid och tålamod både från spelare och tränare. Se till att hålla koll på vilken nivå dina olika spelare ligger på och anpassa på en individuell nivå. Genom att göra det här håller du inlärningen på en bra och utmanande nivå för varje spelare. Med en väl utvecklad motorik förbereder du dina spelare och underlättar för mer avancerad inlärning i framtiden.

Tips

Gör dina övningar med motorik och bollkontroll till lek och tävlingar. På det här sättet håller du intresset uppe för dina spelare. Se däremot upp för att övningarna inte utförs slarvigt, utan att de utförs på rätt sätt.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Bollskola

Konboll

Bollskola

Kungen och tjuvarna

Bollskola

Biltjuvarna

AvslutBollskola

Utmana en mot en