Taktik

4-2-2-2

4-2-2-2

4-2-2-2 är en offensiv variant av uppställningen 4-4-2, där man vågar stå högre upp med sina yttermittfältare. Kan bli väldigt effektiv mot lag som spelar runt mycket i backlinjen för att störa deras uppbyggnadsspel samt som en bra omställningsuppställning när man ligger under i matcher. Kräver att man ger tydliga direktiv till sina ytterbackar om att ge understöd till sina yttermittfältare under pressen, annars kan där bli stora luckor och man kan enkelt bli överspelad.

Som tränare får man se upp så att ens lag inte blir för stillastående och för raka i respektive lagdel. Det här kan resultera i att motståndarlaget enkelt får stora ytor att röra sig på och skapa farliga situationer mot mål.

Fördelar

  • Skapar bra press på motståndarnas uppbyggnadsspel i backlinjen.
  • Får bättre fördelning i offensivt/defensivt spel med två offensivt dedikerade yttermittfältare.

Nackdelar

  • Vid dålig förflyttning från sida till sida kan stora luckor uppstå i mitten och/eller på kanterna.
  • Kräver mycket rörelse och löpning.
  • Vid dåligt understöd kan det bli stora luckor i försvarsspelet.
About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Taktik

Zonförsvar

Taktik

Förflyttning i sidled

Taktik

Att sätta press

Taktik

5-4-1