En viktig del av ett bra försvarsspel och presspel är ditt lags förflyttning i sidled. Det gäller inte bara att hålla ihop laget i förflyttningar framåt och bakåt, utan även från sida till sida. Oftast brukar man säga att man vill “släppa” den sida där bollen inte är för tillfället, se illustration nedan.

Förflyttning i sidled:
Förflyttning i sidled

Här kan vi se att laget har lämnat den gulmarkerade delen av fotbollsplanen. Det här gör man för att den delen/zonen anses som ofarlig för tillfället, och vid en eventuell passning över på andra sidan så hinner laget att flytta över för att täcka upp den ytan. På det här sättet får man ett övertag på den bollförande sidan och kan krympa ytorna för motståndarlaget.

Ingen förflyttning:
Ej förflyttning i sidled.

 

Lagarbete

Fotboll är en lagsport och oavsett hur bra man är kan man inte vinna en match ensam. Det är viktigt att få hela laget att arbeta tillsammans och för varandra. Genom att göra ett bra lagarbete kan man enkelt avlasta varandra och spela en lättare, roligare fotboll.