Taktik

Att sätta press

Att sätta press

Att sätta press kan vara svårt. Det viktigaste i sitt presspel är att göra det tillsammans – så att man arbetar som ett lag, och inte varje spelare för sig. Det här gäller oavsett om man spelar med hög press eller låg press.

Hög press

Att sätta hög press innebär inte att ditt lag springer och jagar motståndarna som galningar, utan att ditt lag står högt upp i planen redan från början. På det sättet får du ett lag som tillsammans gör det svårt för motståndarna att sätta igång ett eget spel. Att stå högt ger däremot stora ytor mellan backlinje och målvakt. Det kan därför vara bra att prata med sin målvakt och försvarare att läsa spelet och vara med på de djupledsbollar som motståndarna kan slå på chans.

Låg press

Låg press är det motsatta, att man faller ner med hela sitt lag och stänger ytorna mellan backlinje och målvakt. Motståndarlaget kan istället enkelt sätta igång sitt spel på egen planhalva.

Håll ihop laget

Oavsett vilket presspel du väljer att använda, så är det viktigaste att hålla ihop laget och arbeta tillsammans. Börjar någon lagdel att arbeta för sig själv eller lägga av, så kommer det att uppstå stora ytor för dina motståndare och hela spelidén man arbetat med kommer att fallera. Man brukar säga att det mellan varje lagdel ska finnas ett osynligt snöre som drar alla lagdelarna och spelarna fram och tillbaka över planen. Det är alltid bra att ställa upp laget på planen och springa fram och tillbaka så att de får en känsla över hur det ska fungera. Se förflyttning i sidled för mer om att flytta laget.

Sätta press i en mot en situation

Förutom att pressa motståndarna tillsammans och flytta över laget så handlar presspelet mycket om att som individuell spelare sätta rätt press på sin spelare. Hur det ska gå till kan variera något beroende på vad man vill ha för taktik, men grundtanken är likadan. Att snedställa, det innebär att din spelare vinklar sin kropp och styr motståndaren åt det hållet ni vill att motståndaren ska röra sig eller spela bollen. Det vanligaste är att styra motståndaren ut mot kanten, då det är där din motståndare är minst farlig. Har man till exempel övertag på mitten med tre mittfältare mot två, kan man överväga att pressa passningar från backlinje in i mitten för att enklare vinna boll där man har fler spelare än sin motståndare.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Taktik

Zonförsvar

Taktik

Förflyttning i sidled

Taktik

5-4-1

Taktik

4-3-3