Taktik

Zonförsvar

Zonförsvar

Ett sätt att arbeta fram ett bra lagarbete är genom zonförsvar. Med zonförsvar så lär man sitt lag att ge understöd till varandra och täcka upp farliga ytor, istället för att slösa energi på onödiga löpningar och markering. Ett zonförsvar är alltså effektivt och avlastande på löpkapaciteten men bygger samtidigt väldigt mycket på förtroendet mellan lagkamrater och lagdelar.

Zonförsvar bygger på, som namnet uttalar, att man har olika zoner att försvar. Dessa zoner skiftar beroende på vad för sorts uppställning man önskar att spela. Här tar i en titt på en klassisk 4-4-2-uppställning, se illustration nedan.

Zonförsvar

Den här illustrationen visar i grova drag hur ett zonförsvar kan se ut, logiskt sätt. Anledningen till att man arbetar med zonförsvar är för att behålla strukturen i sin uppställning och inte öppna upp ytor i sitt försvarsspel. Zonerna är relativa och kan därför ändras under tiden bollen rör sig över banan. Illustrationen visar hur en grundtanke av ett zonförsvar kan se ut för en 4-4-2-uppställning.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Taktik

Förflyttning i sidled

Taktik

Att sätta press

Taktik

5-4-1

Taktik

4-3-3