Taktik

4-4-2 (Diamant)

4-4-2 (Diamant)

4-4-2 (Diamant) är en alternativ uppställning till den mer vanliga 4-4-2. Precis som namnet uttalar så ställer mittfältet upp som en diamant, för att balansera de offensiva krafterna mot de defensiva. Det här kan vara användbart när man har två spelare där den ena är starkare offensivt och den andra är starkare defensivt. Uppställningen kräver ett löpstarkt lag för att få tyngd både framåt och bakåt, annars kan det lätt bli att varje lagdel arbetar för sig själv.

Genom att använda en välkänd uppställning är det svårt att överraska motståndare med en taktik som man inte är van att spela mot.

Som tränare får man se upp så att ens lag inte blir för stillastående och för raka i respektive lagdel. Det här kan resultera i att motståndarlaget enkelt får stora ytor att röra sig på och skapa farliga situationer mot mål.

Fördelar

  • Stänger mitten för motståndarna, framförallt ytan där mittfältare kan falla ner för att ”hämta boll”.
  • Får bättre fördelning i offensivt/defensivt spel med en angiven defensiv mittfältare.

Nackdelar

  • Vid dålig förflyttning från sida till sida kan stora luckor uppstå i mitten och/eller på kanterna.
  • Kräver mycket rörelse och löpning.
About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Taktik

Zonförsvar

Taktik

Förflyttning i sidled

Taktik

Att sätta press

Taktik

5-4-1