PassningarTeknik

4 och 4 passar

Den här övningen lyfter fram vikten av positionering av kroppen vid mottagningar och att man behöver förflytta sig mellan olika ytor för att bli spelbar. Givetvis lyfts även vikten av att slå en bra passning för att underlätta nästa moment i spelet.

Så här går det till

Sätt upp koner enligt illustrationen ovan och dela upp dina spelare i fyra och fyra. Övningen fungerar även två och två, alternativt tre och tre.

Utveckling

Två spelare börjar i mitten med boll och en spelare vid respektive konpar vid sidorna. Spelare 1 med bollen slår en längre passning enligt steg ett och förflyttar sig snett ner mot spelare 2. Spelare 2 passar tillbaka bollen till mötande spelare 1, spelare 1 slår tillbaka till spelare 2 med ett tillslag enligt steg två. Spelare 2 flyttar bollen förbi de två konerna enligt steg 3 samtidigt som spelare 1 flyttar på samma sätt utan boll. Spelare 2 passar spelare 1 som tagit sig in i den nya ytan för att bli bättre spelare och vinklar kroppen så att hen kan enkelt ta med sig bollen snett förbi konen i mitten enligt steg 4. När spelaren kommer förbi konen i mitten fortsätter övningen på samma sätt fast på andra sidan. Är man bara två, så kan man göra en vändning vid konen och börja om.

Tips

Tänk på att spelaren ska vara placerad så att hen kan se både spelare som levererar passningen och konen i mitten. inte stå med ryggen mot konen i mitten. För att enkelt ta med sig bollen utan att en försvarare kan dyka upp och sno bollen.

Utveckling

Få dina spelare att utföra en teknisk övning vid konen i mitten, t. ex. Cruyff-fint, översteg eller en tvåfots-fint, innan de fortsätter vidare.

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2