Passningar

Trekantspass

Den här övningen fungerar perfekt på liten yta och ger många bollkontakter per spelare. Under högt tempo med fokus får man även upp en bra intensitet hos spelarna.

Så här går det till

Vit spelare slår en passningen (steg 1) utanför trekanten till röd spelare och förflyttar sig upp till röd spelares plats. Röd spelare, som har tagit några steg ut från utgångspositionen vid konen för att göra sig spelbar, tar med sig bollen med ett tillslag för att sen passa gul spelare (steg 2). Gul spelare, som har tagit några steg ut från utgångspositionen vid konen för att göra sig spelbar, passar tillbaka till röd spelare på ett tillslag (steg 3). Röd spelare som möter passningen slår den mellan de två nedersta konerna (steg 4), samtidigt har gul spelare tagit en löpning in i den ytan mellan konerna där bollen kommer. Gul spelare slår en passning (steg 5) tillbaka till röd spelare som har tagit en löpning in enligt blå pil i steg 4. Röd spelare passar bollen (steg 6) till gul spelare som har tagit en löpning runt den gula konen, efter sin pass förflyttar sig den röda spelaren snabbt till gul spelare utgångsposition. Övningen börjar därmed om enligt steg 1 med en passning av gul spelare på ett tillslag upp till vit spelare.

Efter ett varv av övningen har alltså gul spelare hamnat på vit spelares position, vit spelare befinner sig på röd spelares position och röd spelare på gul spelares position. Sen rullar övningen på så länge som tränaren önskar, vårt tips är alltid att ha korta intensiva övningar för att hålla fokus och tempo så högt som möjligt.

Utveckling

Få dina spelare att skapa yta för sig själv genom att ta två snabba steg in mot trekanten och sen backa ut från konen för att bli spelbar.
Öka tempot i allt som görs.
Få dina spelare att se sig om över axeln innan de får pass vid steg 1, steg 2 och steg 4.

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2