PassningarTeknik

Väggspel med tempo

Vi kommer fokusera på att träna mottagning, passning och att flytta bollen med sig i sin mottagning. Att lägga fokus på dessa momenten är något man aldrig kan träna för mycket på. Men som så ofta glöms bort. Det här är en fotbollsövning i en serie övningar med fokus på just dessa momenten.

Sätt upp en kvadrat med hjälp av fyra koner, likt illustrationen nedan.

Vit spelare kan vara tränare eller spelare, beroende på hur träningen är upplagd. Gul spelare står till vänster om tränaren och röd spelare till höger. Gul och röd spelare lägger fokus på att göra tydliga rörelser och att jobba med ett tillslag utanför kvadraten.

Pass 1 spelas från vit spelare till gul, som möter passningen nedanför sin kon och slår en passning (2) till röd spelare likt illustrationen. Gul spelare flyttar sig sen så att hen befinner sig ovanför konen igen. Röd spelare slår pass tre till gul spelare, som slår pass 4 till vit spelare. Sen börjar det om på samma sätt fast till röd spelare; röd spelare möter nedanför konen och får pass 1 av vit spelare. Röd spelare slår pass 2 till gul spelare som slår pass 3 till röd spelare. Röd spelare slår pass 4 till vit spelare, sen löper övningen på och snurrar så länge tränaren önskar.

Det här är en bra övning som fungerar för alla nivåer.

Tips:

Låt dina spelare jobba i högt tempo och att lägga fokus på sina löpningar. Vill man utveckla övningen kan tränare stå bakom vardera spelare med olika koner i vardera händer och få spelarna att ropa vilken färg de håller upp med jämna mellanrum. Genom det här får man spelarna att automatiskt se sig om efter ”motståndare.”

Varför är det viktigt att lägga tid på teknik?

Teknik är ett väldigt brett koncept när det kommer till fotboll. Det kan vara allt ifrån det de flesta tänker på, att kunna dribbla sin motståndare till att slå en passning på rätt sätt. Att ha bra teknik i allt från mottagningar till passningar är A och O i fotboll. Utan en bra pass kan du inte göra en bra mottagning, och utan en bra mottagning är det svårare att slå en bra och snabbt levererad passning eller att utmana sin motståndare. Därför är det viktigt att träna allt från teknik för mottagningar och passningar till avslut och konsten att utmana sin motståndare.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2