Passningar

Barcelona

Det här är en uppvärmningsövning som fokuserar på att lösa trängda situationer med få tillslag på bollen.


Sätt upp koner i en cirkel enligt illustrationen ovanför
, fördela spelare längs med sidorna. Det kan vara allt från 6 till 8 spelare som befinner sig runt cirkeln. Inuti cirkeln behövs 4 spelare med väst, som är försvarare, och ytterligare en spelare som rör sig i mitten. Spelarna utanför cirklen har 1-2 tillslag på sig och spelaren i mitten har fria tillslag.

Övningen går ut på att förflytta bollen mellan spelarna utan västar med ett till två tillslag. Målet är att så många gånger som möjligt lyckas använda spelaren i mitten. De fyra spelarna med väst ska försvara och försöka bryta passningarna. Notera den streckade grå linjen som går mitt i cirkeln. Den visar att det endast får vara två försvarare på respektive sida om den linjen. De fyra försvararna jobbar två och två på vars en halva av cirkeln.

Ett scenario för hur ett bra spel kan se ut:
Spelarna som står runt i cirkeln börjar att passa runt till varandra. Spelaren utan väst i cirkeln rör sig så att han blir spelbar, får passningen och hittar vidare till en ny spelare utanför cirkeln. Spelaren i mitten får tillbaka bollen igen och försöker vända upp med bollen. En av försvararna bryter då bollen. En ny boll sätts igång och man spelar vidare.


Viktiga saker att trycka på:

  • Mycket rörelse för spelaren i mitten för att få bollen
  • Sträva efter att använda ett tillslag och att veta vart man ska leverera bollen innan den kommer till en
  • Försök undvika att vända upp i mitten utan vinkla kroppen för att fördela bollen åt olika håll
  • Försvararna måste prata mycket med varandra och jobba i trianglar så att man täcker vänster, höger och djup

Storlek på plan kan anpassas efter antal, ålder och eget tycke.

Svårighet: 4/5

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2