BollinnehavFörsvarPassningar

Stora kvadraten med rörelse

Stora kvadraten med rörelse

Det här är en övning som jag själv tagit fram för att förstärka och utveckla rörelsen inom mitt lag. Stora kvadraten med rörelse är en bra övning för att få igång och betona vikten av rörelse på planen. Här får spelarna även träna på att värdera sina passningar för att inte sätta sin medspelare i en dålig situation. Den är även bra för att träna på press av spelare med boll genom att stänga av ytor.

Sätt upp en stor kvadrat, med hjälp av koner. Fördela dina spelare jämnt längs med kanterna av kvadraten men lämna en till två ytor tomma, se illustration. Sätt in tre stycken i mitten som ska jaga bollen.
Spelarna utanför kvadraten ska hålla bollen inom laget utan att de tre i mitten kan bryta bollen. När passning har gjorts ska man som spelare ta sig in i en fri yta, spelare har även tillåtelse att röra sig in i de fria ytorna under övningen för att ge alternativ till bollförande medspelare. Notera att man däremot inte får vara 2 spelare i samma yta.

Det fungerar både med att byta efter att brytning gjorts eller efter ett tidsintervall. Av egen erfarenhet ger det störst fokus att gå in i mitten när man tappar boll, man får då även ett bättre tempo och fokus hos sina spelare.

Rekommenderad tid i mitten: 1 min

Utveckling

Använd endast 1 tillslag eller att man måste ta 2 tillslag

Svårighet: 4/5

Varför är ett bra passningsspel så viktigt?

En spelare vinner aldrig en match och utan ett bra passningsspel kommer man inte långt. Fotboll är en lagsport där man inte är starkare än sin svagaste länk. Genom att höja nivån på alla dina spelare kan du enkelt trötta ut och utmana dina spelare med ett bra passningsspel. Flera av de bästa lagen i världen besitter ett bra lagspel och framförallt ett bra passningsspel vilket gör att de enkelt kan komma ur svåra situationer under matcher. En så enkel sak som att ta emot och leverera en passning på två tillslag är ett av de viktigaste momenten för dina fotbollsspelare.

Tips

Genom att byta ut traditionell uppvärmning mot att få med bollen i passningsövningar med rörelse kan du enkelt och relativt snabbt höja kvaliteten på passningsspelet i ditt lag. Du får samtidigt en högre självsäkerhet hos dina spelare vilket kan underlätta under pressade situationer i matcher och andra övningar.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Passningar

Väggspel på tredje spelare

Passningar

Passningsövning för uppvärmning

Passningar

Trippel väggspel i Y-form

BollinnehavPassningar

Hexagon Rondo – 3 mot 2 + 2