I dagens intervju träffar vi på Alexander Burman, en ambitiös norrlänning som har tagit resan söderut för att fortsätta utvecklas inom fotbollsyrket. Alexander arbetar även på Foklhögskolan i Eslövs fotbollstränarlinje, något som kan intressera flera blivande fotbollstränare i, framförallt, Skåne.
Berätta lite om dig själv. Vad har du gjort innan och hur kom du in på att bli tränare?
Jag är född och uppvuxen i Umeå där fotbollen hela tiden var en stor del av min uppväxt. Jag spelade t.om 17-års ålder, där sedan en skada satte stopp. Min moderklubb frågade tidigt om jag ville vara kvar inom fotbollen och ville att jag skulle prova att bli tränare för ett av deras ungdomslag. Jag fastnade, ordentligt, efter det för tränarskapet.
Hur upplever du skillnaden på fotboll i norra Sverige jämfört med södra?
Det är klimatet som är skillnaden, inte så mycket annat. Exempelvis i Umeå kliver man in i gymnastikhallar i oktober månad och kommer ut igen april. Ska fotbollen fortsätta vara stor över hela landet behövs fler inomhushallar.
Du arbetar på Folkhögskolan i Eslöv på fotbollstränarlinjen, vad är det för någon linje?
Om du har en dröm att bli fotbollstränare och är nyfiken på ledarskap/tränarskap så är det den bästa platsen på jorden. Här har du möjlighet att studera till fotbollstränare på heltid alternativt kombinera dina drömmar med att läsa upp din behörighet för framtida studier.
Då våra deltagare läser samma tränarutbildningar som alla andra tränare, men under en mycket längre tid, så har vi en möjlighet som andra tränarutbildningar inte har. Vi kan fördjupa oss i alla block på ett helt annat sätt vilket gynnar lärandet hos våra deltagare.
Har ni haft någon elev/tränare som tagit sig riktigt långt?
Ja, vi börjar få ett gäng som dyker upp på de större scenerna nu. Bland annat Patrik Winqvist (TFF) och Kim Björkegren (Linköping) har studerat hos oss.
En stor utmaning för många tränare är olika personligheter i gruppen. Hur tycker du att man hanterar det här på bästa sätt? Har du något eget exempel hur du hanterat en särskild situation?
Alla människor har olika ryggsäckar, lär känna människan så vet du vad personen behöver, när den behöver den. Skapa relationer!
Har du något tips för alla våra tränare där ute för att hålla motivationen uppe för sina spelare säsongen igenom?
Spela fotboll – inte något annat som liknar fotboll. Utan spela fotboll.
Redan nu börjar vissa tränare fokusera på nästa säsong. Hur ser en bra försäsong ut för ditt lag?
En bra försäsong är när mitt lag är vältränat, så nära skadefria som möjligt och har fått en ordentlig förståelse för vårt arbetssätt.
Vilken är din favoritövning? Och varför?
Min favoritövning är när vi spelar fotboll och när jag som tränare/instruktör arbetar tillsammans med spelarna i spelet.
Tack för att du ställde upp för en intervju!