Målvakt

Målvaktsövning: Flacka inlägg

Flacka inlägg

Den här övningen fokuserar på att, som målvakt, komma snabbt till bollen med rätt tajming, genom att ta snabba och rätt beslut.

Målvakt 1 står i sin utgångsposition i målet. Ute på ena kanten står målvakt 2 som skjuter en flack/låg boll mot första stolpen. När målvakt 2 skjuter bollen ska målvakt 1 ta sig så snabbt som möjligt till bollen. Viktigt är att målvakt 1 inte börjar röra sig förrän att målvakt 2 skjuter bollen. För att underlätta övningen och få kvalitet så kan målvakt 2 istället kasta bollen. Vi ser däremot att man i största möjliga mån ska skjuta bollen för att få det så likt matchsituationer som möjligt, samtidigt som målvakt 2 får möjlighet att träna på sitt spel med fötterna.

Svårighet: 2/5

 

Utveckling

Steg 1:
Målvakt 2 skjuter en flack/låg boll mot första stolpen likt beskrivning ovan. Målvakt 1 ska så snabbt som möjligt ta sig till bollen, fånga den och göra ett utkast till målvakt 3. Samtidigt som målvakt 3 tar emot bollen, likt en svår hemåtpass, tar sig ner en bit mot kortsidan och slår ett längre inlägg så ska målvakt 1 ta sig tillbaka till utgångsposition för att sedan gå ut och fånga bollen igen. Se illustration nedan.

Flacka inlägg version 2

 

Steg 2:
Samma som ”Steg 1”, men efter att målvakt 1 fångat boll från målvakt 3s inlägg ska hen hitta tillbaka till sin utgångsposition. Här kommer målvakt 4 att skjuta ett avslut på mål som målvakt 1 ska försöka att rädda. Skottet från målvakt 4 ska vara ganska mitt på så att det ger målvakt 1 en chans att hålla bollen. Se illustration nedan.

Flacka inlägg v3

 

Sammanfattning

3 övningar som kräver mycket repetition.
Bli varm och få en genomblödning i kroppen för att undvika skador. Maxhopp tar hårt på ouppvärmd kropp.
Reaktion och tajming vid snabba inlägg.
Att komma snabbt till boll, byta kant genom ett utkast.
Skott, rädda och greppa bollen.
Träna spel på fötterna och igångsättningar.
Positioner.

 

Tips

Var noga med att dina spelare håller uppe fokus under hela övningen. Så fort fokus tappas kommer kvaliteten att variera och leda till en mindre bra övning.

 

Den här övningen är konstruerad och skapad tillsammans med målvaktstränaren Pontus Andersson.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Målvakt

Målvaktsuppvärmning: Fyrkanten