Intervju

Tränarintervju: Henrik Albertsson

Intervju med Henrik Albertsson

I den här intervjun träffar vi på ungdomstränaren Henrik Albertsson som, minst sagt, är väldigt aktiv inom fotbollen. Förutom att spela själv så har han startat och driver fotbollsskolan i Trollenäs samt Pojkfotboll i Skåne. De senaste åren har han även blivit uppmärksammad av Eslövs Kommun och Skånes fotbollsförbund, och även om framtiden är oviss så siktar Henrik högt!


Bild: Henrik Albertsson tar emot pris som Årets Unga Ledare på Malmö IP.

 

Berätta lite om dig själv. Vad har du gjort innan och hur kom du in på att bli tränare?

Jag är 20 år gammal och jobbar på Intersport i Eslöv. Jag har spelat fotboll sedan jag var 6 år gammal och när Trollenäs skulle starta upp åldern 07/08 var de i behov av en ledare. Då spelade jag själv i klubbens P15 lag. Jag kände att det kunde vara en rolig uppgift i med jag alltid varit intresserad av fotboll så det föll sig naturligt att bli tränare och på den vägen är det.

 

Vilken fotbollsövning känner du ger mest för dina spelare? Om man ser utvecklingsmässigt?

Svårt att säga vilken övning som ger mest. Jag är väldigt mycket för possession spel och förespråkar matchliknande träningar där man kan få in moment som förekommer i matcher. Allt från spel 4 mot 4 till 11 mot 11 alternativt olika uppspelsövningar eller andra övningar. Så övningar som är matchlika anser jag ger mest till mina killar.

 

Vad är det viktigaste enligt dig att fokusera på när man är ungdomstränare?

Det viktigaste enligt mig är att utbilda fotbollsspelare och få spelarna att få ett livslångt intresse för fotboll.

 

Du har ju dragit igång en sida, tillsammans med en kollega, med fokus på pojkfotboll i Skåne. Hur fick ni idén och hur går det där?

Stämmer bra! Vi satt och pratade lite till och från om vad som egentligen skrevs om pojkfotboll. Gick in på Skånskan och hittade inte mycket, likadant i de flesta tidningar. Därav startade vi en sida där vi intervjuar spelare och ledare samt gör matchreferat av matcher. Vi försöker även följa turneringar som våra skånska lag besöker. Hur det har gått, ja över förväntan. Vi har varit igång i lite mer än 2 månader och har över 1 100 följare på Instagram och runt 440 på Facebook samt runt 400 besökare om dagen på vår hemsida. Utöver detta har vi en hel del företagare som gillar idén och sponsrar oss vilket gör allt mycket lättare och roligare för oss!

 

Innan det startade du även fotbollsskolan som går av stapeln varje sommar ute i Trollenäs. Det är en liten framgångssaga om jag har förstått det rätt?

Ja, fotbollsskolan i Trollenäs har varit en riktig superhit! Jag och min kompis Herman gick hem från skolan en dag 2014 och tyckte det hade varit coolt med en fotbollsskola i Trollenäs, Vi gick från 27 till 80 deltagare på fyra år och har fått hjälp av etablerade fotbollsspelare som Jonas Ohlsson, Lotta Schelin och Joseph Baffo, med flera spelare som har landslagsmeriter. Det har givetvis inspirerat oss i massor!

 

Man skulle nästa kunna säga att du är en liten lokalkändis, med tanke på att du även vunnit lite priser. Berätta lite om dem.

Lokalkändis, haha det var lite att ta i! 2014 blev jag utsedd till ”Årets Unga Ledare” efter att ha kört dubbeluppdrag i P07/08 och P04 samt domare och spelare i klubben. Ett pris jag fick ta emot på Malmö IP när FC Rosengård mötte Kristianstad DFF. Superkul och en häftig upplevelse. Tidigare i år fick jag ta emot pris som ”Årets Ungdomsledare” i Eslövs Kommun tillsammans med min kompis Herman efter vårt jobb med Trollenäs IF Fotbollsskola. Priset tog vi emot på Medborgarhuset i Eslöv och givetvis var det riktigt kul och stort att få ett pris på ”hemmaplan”.

 

Du har även gett dig in på ett känsligt ämne – “Fotbollsföräldrar”. Det är ju en stor fråga, framförallt inom ungdomsfotbollen. Har ni fått några större reaktioner på era artiklar?

Vi har hört en hel del som tycker det är superbra att vi tar upp det och tycker precis som vi att det är ett väldigt viktigt ämne! Än så länge har vi inte haft några upprörda fotbollsföräldrar som påpekat något i artiklarna. Läs deras artiklar på (Pojkfotboll i Skåne).

 

Hur ser framtiden ut för dig?

Vad som händer i framtiden är svårt att säga. Jag, precis som alla andra tränare har ju förhoppningar och drömmar om att en dag bli tränare i en någon storklubb. Men som sagt framtiden är öppen och ”bollen är rund…”, fortsättningen på citat kan ni, säger Henrik med ett leende.

 

Tack så mycket för att du ställde upp! Vi är säkra på att du kommer att gå långt inom fotbollen.

Känner du någon annan tränare som vill synas här eller har en speciell infallsvinkel som hen vill dela med sig till Sveriges fotbollstränare? Kontakta oss.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Intervju

Tränarintervju: Alexander Burman

Intervju

Tränarintervju: Pontus Andersson

Intervju

Tränarintervju: Jonas Carlberg

Intervju

Tränarintervju: Dan Sandberg