Taktik

3-4-3

3-backslinje är något som vuxit i intresse de senare åren för spelförande lag. Framförallt tillsammans med löpstarka yttermittfältare/backar som både kan utnyttjas offensivt och defensivt på kanterna. För att oftast få uppställning att fungera smärtfritt brukar man spela med två defensiva mittfältare. När man spelar med 3-backslinje kan stora ytor bakom yttermittfältarna uppstå och göra en sårbar. Genom att ha backar och defensiva mittfältare med god speluppfattning kan det här enkelt hanteras.

För en 3-4-3-uppställning blir det oftast att båda innermittfältarna blir defensiva, det här kan skapa stora ytor mellan anfallare och mittfältare som motståndarna kan utnyttja. Det krävs assistans från alla tre anfallare för att skapa en bra stabilitet i det defensiva arbetet, vilket kan leda till att det kan vara svårt att störa uppbyggnadsspelet i motståndarnas backlinje.

Fördelar

  • 3 anfallare vid omställningar och presspel.
  • Mycket folk framåt i det offensiva spelet
  • Möjlighet att störa uppspelsfasen för motståndarlaget.

Nackdelar

  • Kan uppstå stora ytor på kanterna, både framför och bakom yttermittfältaren.
  • Kan uppstå stora ytor framför innermittfältarna.
  • Stor vikt på spelskicklig defensiv som kan läsa spelet och hjälpas åt att lösa situationer som uppstår.
  • Ofta ändras uppställningen till 5-4-1 i det defensiva spelet.
About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
Taktik

Zonförsvar

Taktik

Förflyttning i sidled

Taktik

Att sätta press

Taktik

5-4-1