1 mot 1

1 mot 1 – Omställning

Det här är en övning för att träna på att komma iväg från sin motståndare i omställningsläge.

Så här går det till

Sätt upp en plan enligt illustrationen med en kon som vändpunkt för försvararen.

Röd spelare börjar att försvara. Blå spelare utmanar och ska finta förbi röd spelare. Direkt efter att blå spelare har tagit ett avslut mot mål eller blivit av med bollen startar tränaren röd spelare. Blå spelare ska då runda konen innan hen får försvara mot röd spelare. När röd spelare tagit avslut ska hen runda konen innan hen får försvara mot blå spelare som startas av tränaren.

Tips för att utmana sin spelare

När dina spelare ska utmana sina spelare och ta sig förbi finns där en del grundprinciper att ha med sig för att enklare komma förbi.

  1. Bestäm dig redan innan du får bollen vad du ska utföra för fint samt vilket håll du vill att transportera bollen efter finten.
  2. Använd tempoväxling, växla från låg fart till hög, för att komma förbi din motståndare. Har du svårt att gå förbi? Testa att tempoväxla flera gånger när du driver bollen.
  3. Kroppen är din största faktor när du utmanar, med kroppsfinter kan vi lura motståndaren att tro att vi går åt ett håll även om vi ska åt det andra.
  4. Gör det inte för svårt, har du lyckats komma förbi – gör mål. Vänd inte tillbaka i onödan och försök finta igen.
  5. Våga testa nya saker och tro på dig själv.

Varför ska man träna 1 mot 1?

Genom att träna 1 mot 1 kan ni förhoppningsvis träna upp en trygghet med bollen och förbereda spelaren i situationer där hen behöver klara sig själv en kort period. På det här sättet kan ni bli starkare som lag genom att vinna ”matchen i matchen” mot era motståndare. Förutom det så är det väldigt roligt och samtidigt kan man träna på finter och försvar i matchliknande situationer i högt tempo. Dessutom är övningarna enkla att göra om till tävlingar och att utveckla så att man kan spela 2 mot 1 och även 2 mot 2.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
1 mot 1

1 mot 1 – Diagonal – 4 passager

1 mot 1

1 mot 1 – Basic vertikal

1 mot 1

1 mot 1 – Dubbelkvadrat med målvakt

1 mot 1

1 mot 1 – Anfall motsatt sida