1 mot 1

1 mot 1 – Diagonal – 4 passager

Det här är en övning för att träna på att utmana och komma förbi sin försvarare och vinna matchen i matchen.

Så här går det till

Sätt upp en plan enligt illustrationen och använd antingen små mål eller koner för att bilda en passage.

Blå spelare passar bollen diagonalt över till röd spelare. Röd spelare ska ta emot bollen och på bästa samt snabbaste sätt utmana sin försvarare och ta sig igenom en av passagerna uppsatt av två koner. Bryter blå spelare bollen ska hen försöka göra mål. Blå spelare måste snabbt upp i press för att förhindra att röd spelare kan gå igenom de närmsta konerna och röd spelare kan med en bra mottagning styra sig mot en port.

Utveckling

– Sätt upp en kvadrat i mitten som spelaren måste in i innan hen får göra mål
– Spela 2 mot 2 där de måste slå minst 1 pass innan de får göra mål

Tips för att utmana sin spelare

När dina spelare ska utmana sina spelare och ta sig förbi finns där en del grundprinciper att ha med sig för att enklare komma förbi.

  1. Bestäm dig redan innan du får bollen vad du ska utföra för fint samt vilket håll du vill att transportera bollen efter finten.
  2. Använd tempoväxling, växla från låg fart till hög, för att komma förbi din motståndare. Har du svårt att gå förbi? Testa att tempoväxla flera gånger när du driver bollen.
  3. Kroppen är din största faktor när du utmanar, med kroppsfinter kan vi lura motståndaren att tro att vi går åt ett håll även om vi ska åt det andra.
  4. Gör det inte för svårt, har du lyckats komma förbi – gör mål. Vänd inte tillbaka i onödan och försök finta igen.
  5. Våga testa nya saker och tro på dig själv.

Varför ska man träna 1 mot 1?

Genom att träna 1 mot 1 kan ni förhoppningsvis träna upp en trygghet med bollen och förbereda spelaren i situationer där hen behöver klara sig själv en kort period. På det här sättet kan ni bli starkare som lag genom att vinna “matchen i matchen” mot era motståndare. Förutom det så är det väldigt roligt och samtidigt kan man träna på finter och försvar i matchliknande situationer i högt tempo. Dessutom är övningarna enkla att göra om till tävlingar och att utveckla så att man kan spela 2 mot 1 och även 2 mot 2.

About author

Tim Hansson är mannen bakom fotbollsövningar.se. Han är en designer som såg en brist på material för fotbollstränare. Med fotbollsövningar.se hoppas han kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass. Han har själv tränat pojklag och seniorlag inom fotboll.
Related posts
1 mot 1

1 mot 1 – Basic vertikal

1 mot 1

1 mot 1 – Omställning

1 mot 1

1 mot 1 – Dubbelkvadrat med målvakt

1 mot 1

1 mot 1 – Anfall motsatt sida